Четвер, 15.11.2018, 02:04


Головна Реєстрація Вихід Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
 
Меню сайту
Опитування
Оцініть мій сайт
1. Відмінно
2. Жахливо
3. Добре
4. Непогано
5. Погано
Всього відповідей: 393
Статистика

Онлайн всього: 7
Гостей: 7
Користувачів: 0
 
1
1
Головна » 2018 » Жовтень » 15 » Захоплююча та пізнавальна екскурсія на Поділ.
19:22
Захоплююча та пізнавальна екскурсія на Поділ.

Не секрет,що Поділ—один з найбільш цікавих та загадкових місць Києва. Тож  24 вересня 2018 року учні 5-Б класу Гнідинської ЗОШ І-ІІІ ступенів імені Петра Яцика, батьки та я, класний керівник, вирушили до цього району столиці, щоб дізнатися про його легенди та таємниці. Наша подорож була творчою та пізнавальною, бо  водночас ми відвідали Львівську майстерню шоколаду та побували у аптеці-музеї.

Цукерки, фігурки, тафлі, драже, шоколадні сувеніри, набори шоколадних цукерок – очі розбігаються. Цією частинкою солодкого Львова може посмакувати кожний та відкусити чималий шматок шоколадного щастя.

Нас привітно зустрічає пані Олена, пропонує  зайняти зручні місця за столиками, пригощає чаєм та шматочками торту і розповідає усе про шоколад.

Історій і легенд, повязаних з появою шоколаду – безліч. Ніхто не береться назвати точне місце і час його появи. Вважається, що першими доторкнулися до таємниці смаку шоколаду індіанці майя, що мешкають на узбережжі Мексиканської затоки. Протягом багатьох століть індіанці змішували обсмажені какао-боби, воду, перець, отримуючи чудовий, трохи гіркуватий, пінистий напій, що мав цілющі властивості. Відтоді минуло багато часу,  перш ніж люди  досконало опанували секрет приготування шоколаду.  Вперше європейці зіткнулися з шоколадним напоєм в  ХYІ столітті, коли великому мандрівникові Христофору Колумбу інки запропонували в подарунок келих із шоколадом.   Какао-боби вважалися в той час валютою, що росте на деревах.

Пані Олена розповіла про те,  як отримати шоколад з какао-бобів: какао-боби сушать для поліпшення смаку і аромату, очищають, сортують і обсмажують, потім подрібнюють і перетворюють на рідку масу. Жир складає 52-54% какао-бобів, тому він називається «масло какао». В процесі обробки виходить  какао терте, з нього на пресі видавлюють масло какао, після чого залишається какао-макуха. З какао тертого, какао-масла і цукрової пудри виготовляють шоколад, а з какао-макухи – какао-порошок. Шоколад полюбляють всі. Його вживають люди будь-якого віку, а діти просто не можуть без нього жити. Шоколад буває гіркий, молочний, пористий, діабетичний.  У нього добавляють каву, ваніль,  фрукти, ягоди, родзинки, горіхи, вафлі, печиво, цукати, перець. А смакувати ним можна навіть із салом.

Дещо знали про шоколад  і  пятикласники,  залюбки підтримували бесіду з пані Оленою та відповідали на її запитання. Але найцікавіше було те, що кожен із учнів, проявивши свої здібності, фантазії, мрії, взяв участь у майстер-класі з виготовлення своєї власної шоколадної цукерки. Всі були у захваті від виконаної роботи. Яких тільки цукерок не було!  На згадку про майстерню шоколаду учні придбали солодкі сувеніри, щоб порадувати ними своїх рідних. А ще вони отримали шоколадний подарунок та сфотографувалися на згадку.

Ми також відвідали та познайомилися з найдавнішою аптекою Києва. Аж до ХYІІ століття аптечної справи в Києві не існувало, місто жило без ліків, потерпаючи від захворювань. Так ситуація збереглася до 1715 року, коли було створено казенну аптеку. А у 1728 році німець Йоганн  Гейтер, що навчався аптекарській справі, відкрив першу приватну аптеку у Києві. Тут і зараз продають мило і бальзам згідно з технологіями ХІХ століття. Аптекою цей заклад був 111 років до 1839 року. У 1988 році після реконструкції тут                відкрився музей. Експонати для музею збирали з усієї України. Колекція музею містить  аж 50 000 експонатів!  Серед них: аптечний посуд, меблі, аптекарська книжка, знаряддя для виготовлення ліків, аптечна упаковка, склянки з парфумами та чорнилом, зубний порошок, крем, пудра, різні лікувальні препарати, як для багатих так і для бідних покупців, фармакопей ХІХ та ХХ століть, українські, польські, німецькі та інші матеріали з аптечної справи. Експозиція музею відтворює аптеку ХYІІІ-ХІХ століть, аптека має 12 залів. Пан екскурсовод розповідає, що всі лікувальні та косметичні препарати ділилися на дві категорії—для бідних та багатих. В залежності від коштів, які мав покупець, йому могли запропонувати  скромне мило або ж засоби особистої гігієни із оливкового масла.

Один із дорогих експонатів музею—аптекарський диплом великих розмірів. Цей документ вважався великою гордістю і знаходився на чільному місці, щоб відвідувачі могли переконатися, що аптекар--високоосвічена  людина, йому можна довіряти своє здоров’я.

Зацікавив п’ятикласників і пісочний годинник, який відмірює рівно 25 хвилин—стільки часу аптекар зобов’язаний був виділити кожному відвідувачу. За цей час він уважно слухав хворого, ставив діагноз, дізнавався про хвороби його родичів, при необхідності надавав медичну допомогу на місці і виписував потрібні ліки. Їх готували в цій же аптеці. Ліки  були дорогим задоволенням. В журналі рецептів зберігся запис про лікувальний препарат, який коштував 2 карбованці 60 копійок. Це було дуже дорого, бо корова коштувала 3 карбованці.

 На той час було модним серед панянок мати хворобливий вигляд, втрачати свідомість тільки для того, щоб при людях вживати пігулки з дорогих , прикрашених дорогоцінним камінням,  коробів. Так демонструвався особистий достаток. Також в колекції аптеки збереглися ампули, яким більше 100 років.  Сама аптека-музей продовжує працювати і нині. Звичайні ліки тут не купиш, та різноманітність мила за старовинною рецептурою можна придбати.

Дякуємо нашим матерям: Вавіловій Світлані Олександрівні --за організацію екскурсій, Мусієнко Ірині Іванівні та Гарсковій Катерині Валеріївні-- за допомогу в проведенні екскурсій.  Особлива подяка водієві шкільного автобуса Яременку Віталію Івановичу.

Наша подорож була солодка та пізнавальна.

 

Вікторія Володимирівна Мазуренко, класний керівник 5-Б класу.

 

Переглядів: 21 | Додав: school | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
БК© 2018
календар
«  Жовтень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Пошук по сайту
Контакти
08340
Київська область
Бориспільський р-н
с.Гнідин,
вул. Заводська 7
т/ф.(045 95)4-11-43 директор

4-16-09 секретар
4-16-08 заступники
4-16-11 бухгалтерія
4-16-10 каб.інформатики

Пишіть нам!